Målrettet regulering - konsekvenser og succesfuld udrulning

Målrettet regulering - konsekvenser og succesfuld udrulning - SEGES Projektsitet

Formålet er at sikre landmanden bedre indtjening og rammevilkår via en omkostningseffektiv udrulning af den målrettede regulering, der samtidig giver en blivende positiv effekt for miljøet. Landmanden skal helt fra starten have et overblik over sine muligheder i forhold til brug af virkemidler på og udenfor dyrkningsfladen, herunder økonomisk perspektiv, mulighederne for økonomisk kompensation for særlige indsatser og eventuelt samarbejde om indsats i et opland.

Frem mod 2021 er der planlagt en række tiltag, som skal sikre et bedre vandmiljø. Se oversigt over de aftaler, regler og love, som findes på området.
I perioden 2015-2021 sker der store forandringer i reguleringen af landbrugets areal- og gødningsanvendelse. Se hvilke tiltag der kommer hvornår.
Potentialet for at øge retentionen af næringsstoffer i Norsminde Fjord oplandet ved at (gen)etablere landskabsfiltre er meget betydeligt.
SEGES har estimeret, at der mindst skal braklægges 255.000 ha, hvis landbruget skal nå målene for udledning af kvælstof i 2027.
Effekten af efterafgrøder kan være meget variabel. Ud fra tidligere års landsforsøg er sammenstillet et datasæt der kan bruges til at vurdere variationen i efterafgrøders virkning.
I Fødevare- og landbrugspakken fra 2016 forstås ved målrettet regulering kun den ekstra indsats, der skal ske på det dyrkede areal frem til 2021. Der skal findes 3.500 ton kvælstof ved at indføre virkemidler på dyrkningsfladen.
Landbrugspakken har givet lodsejeren en ret til at opstille målestationer i vandløbene, og få data herfra inddraget i miljøforvaltningen. Det er dog uklart hvad lodsejerne kan opnå ved at anvende denne ret.
Landmanden skal fra starten have et overblik over mulighederne i forhold til virkemidler på og uden for dyrkningsfladen, herunder økonomisk perspektiv, mulighederne for økonomisk kompensation for særlige indsatser og samarbejde om indsats i et opland.
Notat om Fokusområder implementering og kommunikation for blandt andet Målrettet regulering - aftaler om organisering og ansvar.
Notat fra møde i Fokusgruppen vedr. forudsætninger for succes med implementering indenfor blandt andet målrettet regulering.
Præsentation v/Irene Wiborg om fokusprojekt: Målrettet regulering og Målrettet indsats.
Med udgangspunkt i konkrete cases er beregnet, hvordan forskellige bedriftstyper i forskellige områder af landet kan tilpasse sig den målrettede regulering. Præsentation fra workshop 8. dec. 2017.
Den 26.06.17 holdt Søren Kolind Hvid, SEGES indlæg på fællesmøde for landmænd om Norsminde Fjord oplandet.
Den 8. december blev der holdt Følgegruppemøde og workshop i projektet Målrettet regulering.
Den 8. december blev der holdt Følgegruppemøde og workshop i projektet Målrettet regulering.
Den 8. december blev der holdt Følgegruppemøde og workshop i projektet Målrettet regulering.
Den 8. december blev der holdt Følgegruppemøde og workshop i projektet Målrettet regulering.
Den 8. december blev der holdt Følgegruppemøde og workshop i projektet Målrettet regulering.
Download GIS tema Husdyrefterafgrøder og se det i AgroGIS og Næsgaard Markkort.
Denne planteavlsorientering undersøger sammenhængen mellem tilstandsvurderingen i de enkelte kystvande og datagrundlaget (2007-2013) for anden planperiode 2015-2021.
SEGES har foretaget en vurdering af betydningen af DCE’s ændring af angivelsen af udledningen i år 1900 i forhold til Vandområdeplaner mv.
Jævnfør Regeringens Landbrugspakke fra 2015, er der nu foretaget en international evaluering af det modelkompleks, som danner baggrund for de kvælstofreduktionskrav som indgår i Vandområdeplaner. SEGES har gennemgået rapporten.
Et hold internationale forskere har vurderet de beregninger, som ligger til grund for danske kvælstofreduktionskrav i vandplanerne. Deres kritikpunkter vil føre til, at der foretages nye beregninger.
De kollektive virkemidler omfatter etablering af minivådområder, vådområdeprojekter og skovrejsning. Tiltagene betales af staten, og du kan få gratis rådgivning.
Følgegruppens vigtigste formål er at være et stærkt og dynamisk bindeled mellem Landmænd, Plante- og Miljøafdelinger i DLBR-virksomhederne og SEGES ift. arbejdet med Målrettet Regulering.
De overordnede mål er, at den målrettede regulering gør mindst muligt ondt på landmændene, der skal være plads til både produktion og miljø, og finde innovative løsninger til gavn for landmændene.
En målrettet regulering baseret på ekstra efterafgrøder vil kræve sædskifteændringer i stort omfang i 2021. Potentialet ved målretning af efterafgrøder inden for vandoplande varierer betydeligt.
Kvælstofmålsætningerne i vandområdeplanerne vil i nogle vandoplande føre til braklægning af halvdelen af det dyrkede areal og omfattende indsatser på det resterende areal.
Præsentation af beregnede konsekvenser af mål for kvælstofudledning ved maksimal målretning af kvælstofindsatsen.
I den nyligt udgivne rapport sammenfattes resultaterne fra Det Nationale Program for Overvågning af Vandmiljøet og Naturen. SEGES bringer her en opsummering af de vigtigste udviklingstendenser i forhold til miljøet.
Flemming Gertz holdt indlæg om Limfjordens miljøtilstand ved møde med landmænd fra hele Limfjordsoplandet.
Referat af møde vedrørende adgang til miljødata (ODA-database).
En række planlagte tiltag frem mod 2021 skal forbedre vandmiljøet. Med målrettede tiltag og regulering menes den samlede regulering af landbrugets areal- og gødningsanvendelse, der skal sikre den planlagte reduktion i kvælstofudledningen frem til 2021.
og spildevandsforurening fra regnvandsbetingede spildevandsudløb.
Den målrettede regulering af landbrugets produktion er kompliceret stof. Ambitionen for kvælstofindsats.dk er at give overblik over emnet, vise løsninger, fremlægge ny viden og lægge op til en konstruktiv debat.
Den målrettede regulering af kvælstofanvendelsen - Skal jeg have 80% drift på hele arealet eller 100% drift på 80% af arealet.
Kvælstof er i vandområdeplanerne igen endt som den eneste knap at skrue på for at opnå god tilstand i kystvande. En ny rapport fra forskningsinstituttet NIVA peger på at en lang række andre presfaktorer har stor betydning.
En vis reduktion i kvælstoftilførslen i forhold til behovet kan i nogle tilfælde være et alternativ til andre virkemidler, der reducerer udvaskningen.
Rengvandsbetingede spildevandsoverløb bidrager med ca. 2,5 pct. af kvælstofudledningen til havmiljøet og 11 pct. af fosforudledningen. Datakvaliteten til disse opgørelser er forbedret i de senere år, men kan stadig forbedres.
Præsentation fra Plantekongres 2018
Den 30.05.17 blev det første styregruppemøde i projektet Målrettet regulering afholdt på SEGES.
Den 30.05.17 blev det første styregruppemøde i projektet Målrettet regulering afholdt på SEGES.
Tidlig såning af vintersæd kan efter de nuværende regler bruges til at opfylde efterafgrødekravet, således at, 4 ha tidligt sået vintersæd kan erstatte 1 ha efterafgrøder
En ny vurdering af udledningen af kvælstofudledningen viser, at udvaskning fra rodzonen i år 1900 var på niveau med i dag, men kvælstofkoncentrationen i vandløb under det halve på grund af en større retention af kvælstof.
Nye vurderinger fra Aarhus Universitet forventes at få betydning for, hvor stor udledningen af kvælstof må være for at nå en god økologisk tilstand og på de virkemidler som skal anvendes.
Kvælstof har betydning for vandmiljøet i danske kystnære farvande.. Men i danske vandområdeplaner fokuseres der kun på kvælstof, og glemt er alle andre faktorer såsom fosfor, klimaændringer, miljøfremmede stoffer, fiskeri, mikroplast m.fl.
Konklusioner fra workshoppen den 2. oktober om virkemidler til reduktion af kvælstofudvaskningen.
For at give landmanden overblik over omkostninger ved efterafgrøder, er beregnet omkostninger til udsæd, såning samt økonomiske konsekvenser af en eventuel omlægning fra vintersæd til vårsæd på forskellige bedriftstyper.

© 2021 - SEGES Projektsitet